Uși de interior culisante

    Astăzi vom discuta despre ușile de interior glisante, cunoscute și ca uși culisante, fie că este vorba despre montarea pe perete sau în buzunar (în interiorul peretelui). Acest articol va acoperi toate aspectele legate de ușile glisante, inclusiv avantajele și dezavantajele acestora, precum și situațiile în care este mai potrivit să alegem o ușă glisantă în locul unei uși standard batante.

Tipuri de montare a usilor glisante

Deschiderea pe exterior a usii

    Ușile glisante montate pe exterior implică instalarea unei șine din aluminiu pe perete. Este important ca, atunci când ușa este închisă, aceasta să acopere complet golul ușii. De aceea, pentru ușile glisante, foile de ușă trebuie să fie comandate cu 10 cm mai late decât golul ușii și cu 5 cm mai înalte.

Izolare fonica a usilor glisante

    O ușă glisantă nu va oferi niciodată aceeași izolare fonică sau protecție împotriva curenților de aer precum o ușă batantă. Acest lucru se datorează faptului că ușa glisantă este poziționată la o anumită distanță față de perete. Această distanță depinde de mai mulți factori. De exemplu, dacă aveți o plintă montată, care de obicei are o grosime de 16 mm, foaia de ușă va fi la aproximativ 20 mm de planul peretelui. Totuși, dacă există o grindă de beton deasupra golului ușii, șina de montare poate fi fixată direct pe aceasta.

    Mecanismele ușilor glisante includ șina de montare, rolele care asigură mobilitatea ușii și ghidajul de jos. Practic, o ușă glisantă "atârnă în aer," motiv pentru care este important să alegeți cu atenție mecanismul potrivit, în funcție de greutatea ușii. Pentru a preveni balansarea, se montează un ghidaj pe podea. Ușile glisante pot fi configurate într-un singur canat, cu două, trei sau chiar patru canate, având deschidere fie opusă, fie în aceeași direcție.